ČOKOLADNA TORTA BEZ JAJA

Sastojci

za biskvit:
  • 180 g glatkog brasna podravka
  • 8 g praska za pescivo dolcela
  • 40 g kakaa u prahu dolcela
  • 130 g secera
  • 1 vrećica vanilin secera dolcela
  • 5 žlica suncokretovog ulja
  • 125 ml mlijeka
  • 80 ml tople vode
  • prstohvat soli
za ganache kremu:
  • 200 g tamne čokolade za kuhanje
  • 200 ml slatko vrhnje dolcela 5+
i još:
  • 4-5 punih žlica marmelade od izabele(ili šumsko voće,borovnica ili jagoda)
  • za dekoraciju:
  • 200 ml slatko vrhnje dolcela
  • – krispi kuglica dolcela 5+
  • – voće(po želji)

Priprema

1.-kalup za torte promjera 26 cm namastiti i pobrašniti ili obložiti pek papirom(u orig.receptu koristi se kalup promjera 20-22 cm),koristila sam veći kalup pa je torta  malo niža a ako želite višu tortu možete ispeći dva biskvita(pa filovati ganache kremom)

2.-pećnicu zagrijati na 175 C

3.-u zdjelu staviti prosijano brašno,kakao,prašak za pecivo te šećer,vanilin šećer i prstohvat soli,promješati suhe sastojke a onda polako dodati mlijeko,ulje i toplu vodu i sve sjediniti

-smjesu izliti u pripremljeni kalup,poravnati i peći u zagrijanoj pećnici 25 min(ako koristite kalup manjeg promjera onda tortu pecite 30 min

-pečeni biskvit izvadite iz kalupa i ostavite na kuhinjskoj rešetki da se potpuno ohladi(biskvit možete pripremiti i dan ranije i ostaviti ga pod prozirnom folijom na sobnoj temperaturi.Po želji prije filanja sa kremom možete ga i natopiti sa malo mlijeka)

Priprema ganache kreme:

1.-čokoladu nasjeckati a onda staviti u zdjelu iznad pare da se otopi,u otopljenu čokoladu dodati slatko vrhnje za šlag,dobro izmješati,zdjelu maknuti sa pare i dalje kremu mješati dok se sve skupa sjedini,

-kremu ohladiti,pokriti je sa prozirnom folijom a zatim je dobro rashladiti nekoliko sati u hladnjaku ili najbolje preko noć

2.-slijedeći dan el.mikserom dobro izmiksati ganache kremu

Dovršetak torte:

1.-ohlađeni biskvit premazati marmeladom

2.-izmiksanu ganache kremu staviti u slastičarsku špricu i sa zvjezdastim nastavkom dekorirati kremu po torti (a onda je staviti u hladnjak da se malo stegne)

3.200 ml slatkog vrhnja za šlag umutiti mikserom u čvrsti šlag,staviti ga u slastičarsku špricu i dekorirati po torti,

-tortu dekorirati prije serviranja i sa krispi kuglicama

4.-dobro rashlađenu tortu narezati na kriške prije serviranja

5.recept je prilagođen po mom guštu sa jedne talijanske stranice…ovom tortom smo se počastili nedavno za 11 godišnjicu braka

6.-istu tort radila sam i ove godine za Uskrs(ali sam radila čokoladni preljev kako je u originalnom receptu)

-biskvit sam ispekla kako sam već navela,ohlađenu tortu prerezala sam na pola pa premazala   sa  marmeladom od jagoda a prije toga sam biskvit natopila sa mješavinom od malo mlijeka,wiskyja i šećera u prahu),po vrhu sam isto premazala sa marmeladom(potrošila sam 1 malu teglicu Lino marmelade od jagoda)

-oko torte sam stavila obruč a zatim sam je prelila sa malo ohlađenim čokoladnim preljevom koji sam pripremila tako da sam 50 g čokolade za kuhanje prelila sa 50 g zagrijanog slatkog vrhnja i sve dobro promješala da se sjedini

-ohladila sam i kad se čokolada stegnula dekorirala sam sa čokoladnim jajima i jagodama

7.-mali savjet:

-ako za dekoraciju koristite svježe voće onda za tortu koristite i marmeladu od istog voća