Sastojci
za biskvit:
- 180 g glatkog brasna podravka
- 8 g praska za pescivo dolcela
- 40 g kakaa u prahu dolcela
- 130 g secera
- 1 vrećica vanilin secera dolcela
- 5 žlica suncokretovog ulja
- 125 ml mlijeka
- 80 ml tople vode
- prstohvat soli
- 200 g tamne čokolade za kuhanje
- 200 ml slatko vrhnje dolcela 5+
- 4-5 punih žlica marmelade od izabele(ili šumsko voće,borovnica ili jagoda)
- za dekoraciju:
- 200 ml slatko vrhnje dolcela
- – krispi kuglica dolcela 5+
- – voće(po želji)
Priprema
1.-kalup za torte promjera 26 cm namastiti i pobrašniti ili obložiti pek papirom(u orig.receptu koristi se kalup promjera 20-22 cm),koristila sam veći kalup pa je torta malo niža a ako želite višu tortu možete ispeći dva biskvita(pa filovati ganache kremom)
2.-pećnicu zagrijati na 175 C
3.-u zdjelu staviti prosijano brašno,kakao,prašak za pecivo te šećer,vanilin šećer i prstohvat soli,promješati suhe sastojke a onda polako dodati mlijeko,ulje i toplu vodu i sve sjediniti
-smjesu izliti u pripremljeni kalup,poravnati i peći u zagrijanoj pećnici 25 min(ako koristite kalup manjeg promjera onda tortu pecite 30 min
-pečeni biskvit izvadite iz kalupa i ostavite na kuhinjskoj rešetki da se potpuno ohladi(biskvit možete pripremiti i dan ranije i ostaviti ga pod prozirnom folijom na sobnoj temperaturi.Po želji prije filanja sa kremom možete ga i natopiti sa malo mlijeka)
Priprema ganache kreme:
1.-čokoladu nasjeckati a onda staviti u zdjelu iznad pare da se otopi,u otopljenu čokoladu dodati slatko vrhnje za šlag,dobro izmješati,zdjelu maknuti sa pare i dalje kremu mješati dok se sve skupa sjedini,
-kremu ohladiti,pokriti je sa prozirnom folijom a zatim je dobro rashladiti nekoliko sati u hladnjaku ili najbolje preko noć
2.-slijedeći dan el.mikserom dobro izmiksati ganache kremu
Dovršetak torte:
1.-ohlađeni biskvit premazati marmeladom
2.-izmiksanu ganache kremu staviti u slastičarsku špricu i sa zvjezdastim nastavkom dekorirati kremu po torti (a onda je staviti u hladnjak da se malo stegne)
3.200 ml slatkog vrhnja za šlag umutiti mikserom u čvrsti šlag,staviti ga u slastičarsku špricu i dekorirati po torti,
-tortu dekorirati prije serviranja i sa krispi kuglicama
4.-dobro rashlađenu tortu narezati na kriške prije serviranja
5.recept je prilagođen po mom guštu sa jedne talijanske stranice…ovom tortom smo se počastili nedavno za 11 godišnjicu braka
6.-istu tort radila sam i ove godine za Uskrs(ali sam radila čokoladni preljev kako je u originalnom receptu)
-biskvit sam ispekla kako sam već navela,ohlađenu tortu prerezala sam na pola pa premazala sa marmeladom od jagoda a prije toga sam biskvit natopila sa mješavinom od malo mlijeka,wiskyja i šećera u prahu),po vrhu sam isto premazala sa marmeladom(potrošila sam 1 malu teglicu Lino marmelade od jagoda)
-oko torte sam stavila obruč a zatim sam je prelila sa malo ohlađenim čokoladnim preljevom koji sam pripremila tako da sam 50 g čokolade za kuhanje prelila sa 50 g zagrijanog slatkog vrhnja i sve dobro promješala da se sjedini
-ohladila sam i kad se čokolada stegnula dekorirala sam sa čokoladnim jajima i jagodama
7.-mali savjet:
-ako za dekoraciju koristite svježe voće onda za tortu koristite i marmeladu od istog voća