Kokice se uvijek nalaze na spisku nezdravih grickalica. Pa, možda ćete se iznenaditi, ali kokice imaju dosta zdravstvenih beneficija za nas.
Kokice su napravljene od zrna kukuruza i toje grickalica sa skrivenim prehrambenim prednostima. Kokice možete jesti u slanoj i slatkoj varijanti. Koju god vrstu više preferirate kokice su odlična grickalica, posebno uz gledanje televizije. Ako volite jesti kokice, onda definitivno morate znati zdravstvene prednosti ove grickalice.
Cjelovite žitarice:
Kokice su napravljene od zrna kukuruza, a cijela zrna teško da mogu biti loše za vaše zdravlje. Cjelovite žitarice su bogate vlaknima poput voća i povrća, što ih čini toliko boljom grickalicom od čipsa i burgera. Kokice koje kupite vani mogu biti nezdravo pripremljene, prema tome, uvijek spremajte kokice kod kuće.
Antioksidanti:
Istraživači su otkrili da kokice sadrže polifenole (antioksidans). Ovaj antioksidans je puno jači od vitamina C i E. Polifenol ispire toksine iz tijela i poboljšava imunološki sistem. Istraživači su otkrili da jedna porcija kokica ima 300 mg polifenole (13% prosječne potrošnje potrebno na dnevnoj bazi za zdravo tijelo). Ovaj antioksidans smanjuje starenje, liječi zatvor, poboljšava crijeva, poboljšava srčani ritam i sprečava pojavu raka.
Netopiva vlakna:
Postoje dvije vrste vlakana, naime topiva i netopiva vlakna. Topiva vlakna se otapaju u vodi, a netopiva vlakna se ne otapaju u vodi ali se kreću kroz crijeva apsorbirajući se. Netopiva vlakna daju pritisak na crijeva i liječe zatvor. Kokice su grickalice cjelovitog zrna bogata netopljivim vlakanima. To znači da se kokice lako probavljaju i ne čine vas debljim. Kao voće i povrće, kokice su bogate netopljivim vlakanima koja liječe zatvor. Netopljiva vlakana čine da se osjećate puni mnogo duže vremena. Dakle, nećete osjećati glad duže vrijeme.
To je nekoliko zdravstvenih prednosti kokica. Ali, nemojte početi jesti ogromne količine. Ako zaista želite da to bude hranjiv obrok, onda radije pržite kokice, nego što ih stavite u mikrovalnu. Kokice koje se prave u mikrovalnoj bogate su kalorijama. Koristite što manje maslaca, ulja, soli i umjetnih sladila.