Sastojci
500 gr kore deblje ( za burek )
200 gr feta sira ( izmrviti )
200 gr kiselog vrhnja
180 - 190 ml ulja
100 -110 ml vode
1 ravna zlicica soli
1 ravna zlicica peciva praska
2 jaja
ulje ili mast za premazati kalup
Priprema
1.
Ukopcati pecnicu da se zagreje na 200 stepeni.
2.
Podmazati sa dosta masnoce ( mast ili ulje ) okrugli kalup za burek.
3.
U odgovarajucu posudu sjediniti usitnjeni sir i kiselo vrhnje. Netreba soliti jer feta sir je dovoljno slan. Ostaviti sa strane. Ako koristite svezi sir, posolite ga.
4.
U posebnu posudu sjediniti 195 - 200 ml ulja ( 2 dl ), 100 ml vode, 1 ravnu cajnu zlicicu praska za pecivo, 1 ravnu cajnu zlicicu soli, 2 jaja, dobro promesat da se sastojci sjedine. Ostaviti sa strane
5.
U okruglu tepsiju za burek premazanom sa dosta masnoce stavimo dve kore, stim da krajevi kore budu van tepsije, poprskamo mesavinom ( vode, ulja, peciva i jaja ).
6.
Redjati tri kore, guzvajuci ih da budu sve tri u celosti u tepsiji, jednu do druge. Poprskamo mesavinom tecnosti, pazeci da su sve podjednako natopljene.
7.
Nanesemo polovinu nadeva.
8.
Preko sira naguzvamo 2 kore, navlazimo ih, ostatak sira. pa opet 3 kore naguzvane, navlaziti ih. Prve dve kore, ciju su krajevi bili van tepsije, presavijemo ka unitra oblikujuci burek, a potom premazati povrsinu sa mesavinom tecnosti, slepite kore jednu uz drugu.
9.
Peci oko 40 minuta ili dok ne porumeni.
Proveriti dali je doljna strana porumenila a ako nije spustite nize tepsiju, da se ispece do kraja. Jer burek kada je pecen okrene se uvek naopacke i tako se sece.